Chris Coene leest voor uit zijn eerste jeugdboek op Zomerfeest 2019

Dat Clovis een Romeinse koning was, die zich in Reims liet dopen, zullen de meesten zich nog wel herinneren. Dat hij ook het hoofdpersonage is in het eerste jeugdboek van Chris Coene is voor velen minder bekend. Reden genoeg om Chris uit te nodigen op het Zomerfeest om voor te lezen uit eigen werk. Ook Chris Wouters die het boek illustreerde, is er bij.

Chris Coene is wat je noemt een duivel-doet-al. In Ertvelde is Chris gekend als o.a. ex-cafébaas (The Maple), zanger bij “Never2Late” en sinds kort ook als Urkie bij het clownsduo “Urkie Purkie”. Vanaf dit jaar draagt hij ook de titel van jeugdauteur. Zijn eerste boek “Clovis en de wolkenfabriek” kwam uit eind 2018 en op het Zomerfeest brengt hij de vertelling in eigen persoon.

"Toen Clovis op een regenachtige middag bij oma pudding zat te eten, hoorde hij plots prachtige muziek op de radio." Zo begint 'Clovis en de Wolkenfabriek', een verhaal over dromen en doen, over de band tussen een opa en zijn kleinzoon, over muziek en verre reizen”… Over dromen en doen, over de band tussen een opa en zijn kleinzoon, over muziek en verre reizen…

Chris, hoe begin je aan een jeugdboek?

Ik had het verhaaltje geschreven voor mijn eigen kleinkinderen omdat het een verhaal is dat ik hen graag meegeef; een positief verhaal over geloven in je dromen en hoe je niet altijd hoeft te doen wat er van je verwacht wordt. Via Ellen Lanckman, die trouwens heel mooie toegankelijke poëzie schrijft, kwam ik in contact met uitgeverij Matador uit Asse en die wilde mijn boek graag uitgeven.

Voor welke leeftijd is het boek?

Het verhaal is voor kinderen vanaf 7 jaar tot ongeveer 11-12 jaar; hoewel ik ook al heel mooie kritieken kreeg van volwassenen. Het positieve van het verhaal maakt het bijzonder aantrekkelijk om kinderen een steuntje mee te geven in hun verwachtingen en dromen.

Het boek is ook mooi geïllustreerd?

Op Tervenen woont Chris Wauters en zij zag het zitten om het verhaal van illustraties te voorzien. Juf Chris gaf les op de Sint-Franciscusschool in Evergem. Het zijn niet zomaar illustraties, je mag het gerust pareltjes in aquarel noemen die het verhaal nog aantrekkelijker maken. Juf Chris zal er trouwens ook bijzijn op de voorstelling(en).

Ga je nog schrijven?

Ik ben momenteel aan mijn tweede boekje bezig. Het zou een luchtig verhaal moeten worden met leuke figuren en grappige muzikale fragmenten. Het valt mezelf trouwens op dat er altijd muziek in voorkomt. Muziek is (maar dat is geen nieuws) een rode draad in mijn eigen leven.

Wat mogen we verwachten op het Zomerfeest?

Ik ben vereerd dat jullie me vroegen om over en uit mijn verhaal te vertellen op het zomerfeest. Ik zal de kinderen met plezier vertellen hoe het verhaal tot stand kwam en zal dan ook voorlezen uit “Clovis en de wolkenfabriek”. Ik geef graag mee dat het voor kinderen is vanaf 7 jaar; vanaf die leeftijd is iedereen welkom (dus ook de papa’s en de mama’s). Tot dan!

Praktisch: Clovis en de Wolkenfabriek. Vertelling door Chris Coene op zaterdag 6 juli 2019 om 17u30 en 18u30. Gratis op Zomerfeest Ertvelde, www.zomerfeestertvelde.be.